Пропускане към основното съдържание

На тавана


Беше зима, а беше топло. Беше лято, а студът се разстилаше като ледена ръкавица. Есен – но гореща. Пролет, ала носеща всепроникващ леден полъх. На Малвина й беше студено. Тя все още носеше своята розова рокля с дантели, с която беше облечена в деня на купуването й. Куклата беше капризна като Маги, своята пораснала притежателка.
Кънките за лед бяха покрити с прах и чакаха да бъдат обути. Сигурно Ивчо, внукът на собственика на къщата, скоро щеше да дойде и да ги обуе. Отново щеше да си помечтае, че ги кара. Дядо Никола обичаше своите внучета, както никой друг на света.
***
Слънцето прокара пръст и докосна лицето на Малвина. Тя се пробуди от своя студен сън. Усещаше, че на тавана витаеше особен дух. Там бе първата целувка на родителите на Маги и Ивчо. Скрити от всички, те обуваха кънките и си мечтаеха, че карат. Там дядо Никола идваше много често, за да си спомни отминалите дни. Там беше мястото, което всички обичаха. Случваха се интересни неща. Там се случваха чудеса.
Дядо Никола се качи на тавана в търсене на сладко от кайсии. Въпреки студеното лято, дръвчетата на двора дадоха много плод и кайсиите бяха сочни. Ръката му потрепна, когато докосна старата снимка от сватбата с баба Данка. Някогашната красива булка отдавна си беше отишла от тази земя. Останаха само сладките спомени, по-сладки от кайсиите на двора. Той най-много я усещаше до себе си там, на тавана. Усещаше присъствието й. Вечно усмихната и добра баба Данка беше чудна жена. Различна от всички други баби. Тя правеше най-хубавото сладко. Дори и на плевел можеше да вдъхне сладък вкус. Коленичил на тавана, той доближи ръце една в друга и се помоли. За здраве на внуците, за свое също. Правеше го често. Защото обичаше внуците си повече от всичко, а и баба Данка обичаше. 
Тя му се привидя, както често ставаше. Беше в бяло като булка. Беше мила и с красива усмивка. Беше обгърната в светлина, а идваше от тъмното. Спря се пред него и го погледна в очите. Усмихна се леко и каза:
- Там, горе, ми липсваш.
- Знам, Данке. И ти на мен тук, долу. Децата тичат, смеят се, все за баба Данка се сещат.
- Това е добре. Но скоро ще ме забравят. Скоро тази къща също няма да я има...
***
Изчезна. Дори и сянка не остана след нея. Дядо Никола взе сладкото и заслиза надолу. Същата вечер той я сънува. Пак в бяло, но този път тя не му проговори. А само му подаде ръка. Той я хвана и тръгнаха напред към гората. През боровете от времето, когато бяха млади. Беше зима, а беше топло.

Коментари

  1. Страхотен разказ. Направо настръхнах докато го четях. Страшно много ми харесва как си преплела усещанията на сезоните, как си изразила нещо толкова красиво, как в посления момент има нещо толкова вълшебно, непринадлежащо на този свят! Браво, Мило! Очарована съм, наистина имаш талант :-) Стискам палци! Заслужаваш да спечелиш!

    ОтговорИзтриване
  2. Харесвам начина, по който си играеш с времето. Очаквах таванът да е стар и прашен, а той ме изненада с "мирис на пролет".

    ОтговорИзтриване
  3. За да погледнем към тавана, вдигаме поглед нагоре,а Мина е вдигнала личната си летва на представата си живота до отвъдните висини на необятната,вечна и всеприсъстваща любов!

    ОтговорИзтриване
  4. Абе яко е. Бих го чел даже и ако е по-дълго, а по принцип чета само наръчници и вестници

    ОтговорИзтриване
  5. Мина, тъй съкровено е това, на което си дала живот, а името му е живот :) Невероятни мигове на... красота.

    ОтговорИзтриване
  6. Минче, хубаво, но кратко :) Обичам таваните,наистина там са спомените :)
    Успех!
    Девора

    ОтговорИзтриване
  7. Браво, страхотен е! Успех и продължавай да пишеш, имаш талант!

    ОтговорИзтриване
  8. Десислава Дочева16 февруари 2010 г. в 12:59

    Много хубав разказ, сякаш накъсани моменти, а в същото време толкова преливащи и проникновени мисли и чувства :))) успех

    ОтговорИзтриване
  9. Мило, страшно талантлива си!!!:))) Стискам палци да спечелиш!!! Много любов и красота има в този разказ, поздравления!!!:*

    ОтговорИзтриване
  10. strahotno e naistina ....nadqvam se da spe4eli6,za6toto zaslujava da bade oceneno....uspeh

    tsveti

    ОтговорИзтриване
  11. super si, miloo...iskame oshte... cunki.iliana

    ОтговорИзтриване
  12. Страхотен разказ :)
    Браво

    ОтговорИзтриване
  13. Razkazyt e neveroqten! Az v momentna sym an vylna Liubov i se pitah da li ima vechna liubov...
    Razkazyt me ubedi, che ima i vqrvam, che ima ... !!!

    ОтговорИзтриване
  14. От живописната картина ти лъха на нещо истинско и лично,което ти носи онова сладко и объркано чувство на носталгия,но с достатъчно привкус на оптимизъм. ;)
    Пристрастен към живота и влюбен в приключенията ;)

    ОтговорИзтриване
  15. Много добре се справяш, успех! :)

    ОтговорИзтриване
  16. Диана Андонова18 февруари 2010 г. в 12:58

    От тавана на къщата към тавана на света, страхотно преплетена символика, Минчо! Успех!

    ОтговорИзтриване
  17. Златина Кожухарова18 февруари 2010 г. в 16:20

    Много мъчно ми стана за добрите, обичащи се старци, но няма защо, тъй като са отишли на едно по-добро място, където любовта им ще е вечна...Браво, Мина, вдъхнови ме! Аз съм ценител на абстрактното писане..,а и с тези кайсии...ммм...сториха ми се истински и сякаш разказът ти доби техния вкусен цвят :-P

    ОтговорИзтриване
  18. Здрасти, Минче. Хубав разказ си написала. За момент си помислих че четя разказ на някой от старите български класици. Началото малко не ми се връзва с духа на останалата част, но като цяло ми харесва. Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  19. Благодаря на всички, които ме подкрепиха.
    Благодаря за топлите думи, горещите съвети в "студените дни"...
    Зима е, но е топло :)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Часовник

Часовникът изоставаше с времето. Дали се опитваше да нагмогне себе си в борбата с него. А после пък бързаше. Стрелките се движеха ожесточено. Напред, напред, напред. После пак назад, назад ... Мария не можеше да го разбере, но го приемаше. Харесваше й да се обърква. Разбира се, винаги гледаше часовника на ръката си, който никога не й изневеряваше, но този на стената в стаята й беше любим. Беше същият като нея. Всеки ден различен. С различен заряд и настроение. Часовникът беше обемист и червен. Пластмасов, а с такова хубаво тиктакане. Беше й подарък от родителите й след тяхна командировка извън страната. За да и напомня за времето. Което не чака, а има свой характер. Непроменящ се. Измерващ секундите и миговете живот. Тя се чувстваше стара. Като повяхнал божур. Беше като невинно кокиче, смачкано от калта на пролетта. Чувстваше, че дупката, ямата на младостта й няма край. Но как можеше едно младо момиче да се чувства така. Имаше приятели, с които се разбираше, но... Загледана в часовника

С какво „Къде сте вие, д-р Тиенг Терпи и всички останали?” въздейства? (Анализ на драматургичното и журналистическото майсторство във филма.)

Филмът на журналиста Иван Гарелов от 1979г. ни шокира, предизвиква и като че ли замайва. Камбоджа е празна, но истинска. Още първите кадри ни представят една зловеща действителност – една обезлюдена държава – страна без хора. Едно лице на истинско страдание. Видеото започва със звук от тракащи по паважа обувки. Пълна тишина е в мъртвия град Пном Пен, а е ден като ден. Сякаш дори смъртта е осиротяла. Гарелов и операторът са по следите на доктор Тиенг Терпи, съпруг на българка и баща на невръсно момченце. Изчезва безследно както хиляди други камбуджански лекари. Всъщност те всички са избити от Червените кхмери. Може би историята не познава толкова жестоки зверства, станали през 20ти век, освен зловещата Втора световна война. Не само са избити милиони души, не само че градът е празен, голямата драма е, че всичко е сторено като че ли без наказние в пълна тишина и абсолютно безвъзвратно. Да, журналистът Иван Гарелов усеща това и е потресен. В търсенето само на един доктор-призрак, той сре